Aliağa Belediyesi
Aliağa’da Hayatı Yaşa !
27 Nisan 2024 Cumartesi
Hava Durumu
20 ° Açık Gökyüzü
Aliağa'da Gezi Rotaları

Yemyeşil dağları, çayırları, ormanları keşfetmek, temiz havada yürüyüşler yapıp yeni yerler keşfetmek ve bol oksijenle hareket ederek sağlığınıza sağlık katmak için Aliağa’da harika dağ yürüyüş parkurları, dağcılık kulüpleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Dağ Yürüyüş Parkuru 1:

Aliağa’dan başlayarak, YeniŞakran, Kapukaya Köyü- Aigai Antik Kenti- Köseler Köyü yürüyüş parkuru doğaseverlerin çok sevdiği bir güzergâh. Aliağa Yeni Şakran’da İzmir karayolundan 10 km içeride olan Kapukaya köyüne araçlarla çıkan doğaseverler, köyden Aigai antik kentinin bulunduğu tepeye kadar patika ve köy yollarından yürüyor. Köseler köyüne kadar toplam 11 km yürüyüş yapılıyor. Kafileler, akşam çayını Aliağa balıkçı barınağında içip günün tatlı yorgunluğunu attıktan sonra İzmir’e dönüş yoluna geçiyor.

Dağ Yürüyüş Parkuru 2:

Bir diğer tercih edilen dağ yürüyüş parkurunda ise; Güzelhisar -Uzunhasanlar yolu ile Karakuzu Köyüne ulaşılıyor. Karakuzu Değirmen Ağıllarından başlayan yürüyüş; Yayla mevkii, İbrahim Değirmeni, Yassıbelen gediği yolu ile Uçansu Şelalesi’ne varılıyor. Öğle yemeği ve dinlenme molasının ardından Yassıbelen düzlüğü, Bağlar deresi, Kocadere yolu ile Kocadere köprüsüne yürüyüp yürüyüş tamamlanıyor. Karakuzu köyünde Çay molasının ardından yine araçlarla Güzelhisar -Uzunhasanlar yolu ile İzmir'e dönülüyor.

Dağ Yürüyüş Parkuru 3:

“İnişli Çıkışlı zor parkur” olarak nitelenen bu güzergâhta iple inişler de bulunmaktadır. Karakuzu Köyünden başlayarak; Tembel Kuyusu- Şahin deresi Kayalığı, Karadere ağılları Yassıbelen gediği yolu ile Uçansu Şelalesine varılıyor. Burada 2,5 Saat İple iniş ve Piknik molası verildikten sonra; Yassıbelen düzlüğü, Bağlar deresi - Kocadere yolu ile Kocadere köprüsü yolu ile Karakuzu köyüne yürüyüp yürüyüş bitiriliyor.

Dağ Yürüyüş Parkuru 4:

“İnişli Çıkışlı çok zor parkur”  olarak nitelenen 20 km’lik bu güzergâhta kafileler Aliağa’dan Çıtak köyüne araçlarla ulaşır. Çıtak'tan başlayan yürüyüş, Dumanlı Dağ Kuzey yamacını takıp ederek Uçansu Şelalesine ulaşır. Yassıbelen düzlüğü, Bağlar deresi - Kocadere yolu ile Kocadere köprüsü yolu ile Karakuzu köyüne yürüyüp yürüyüş bitiriliyor.

Uçansu Şelalesi:

Doğa harikası Uçansu Şelalesi, Aliağa, Manisa ve Menemen arasında kalan bölgede yer alıyor. Şelale; Su Uçan, Su Uçuran, Türkmen Şelalesi gibi farklı isimlerle de anılıyor.  Şelalenin bulunduğu alanın bir bölümü Aliağa'nın, bir bölümüyse Manisa'nın sınırları içinde kalıyor. Çukurköy’ün şenlik alanı ve pompa istasyonu civarından doğan İbrim Deresi, şelaleye kadar kaynaklardan ve vadilerden gelen sular ile çoğalarak, yaklaşık 30 Metre yüksekten düşüyor. Buradan devam ederek Güzelhisar barajını besliyor.

Aliağa’nın Karakuzu Köyü (Mahallesi) ile Manisa’nın Türkmen Köyü (Mahallesi) yakınlarında bulunur. İdari olarak Manisa ili sınırları içinde kalsa da coğrafi olarak Aliağa İlçe sınırındadır. Türkmen şelalesi, Aliağa Şelalesi, Uçansu şelalesi gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Şelale ve çevresinin el değmemiş doğal güzelliği, adeta keşfedilmemiş cennet görünümü doğa ziyaretçilerini etkilemektedir.

Şelale, son yıllarda Dağcılık ve yürüyüş gruplarının tercih ettiği parkurlardan biri olmuştur.  30 metre yüksekten dökülen şelaleye ulaşan patika yol, doğaseverleri yoruyor.

40 metre yükseklik ve 2 metre derinliği ile İzmir'in en büyük şelalesi olan Uçansu'ya Aliağa'nın Karakuzu, Menemen'in Çukurca ya da Manisa'nın Türkmen Köyü'nden ulaşılabiliyor. Araçlarıyla gitmek isteyenlerin Aliağa yolunu tercih etmeleri gerekiyor. Karakuzu'ya Aliağa merkezindeki devlet hastanesi yanından bir saatlik yolculuktan sonra varılıyor. Şelaleye ulaşmak için ise 4 kilometrelik patikayı takip etmek gerekiyor.

Aliağa Kuş Cenneti:

Güzelhisar Çayı etrafındaki Güzelhisar Deltası ile Aliağa’nın Plajlar Mevkiinde bulunan Aliağa Kuş Cenneti, doğal yaşamın tüm güzelliklerinin görülebileceği sulak alanlardan. Kuş Cenneti ve delta 27 Hektarlık bir alana yayılıyor. Aliağa Kuş Cenneti’nde çeşitli mevsimlerde, Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ü yaşıyor. Kuş Cenneti ve delta özellikle kış aylarında kuş gözlemcilerinin ve doğa fotoğrafçılarının tercih ettiği rotalardan biri. Yaz aylarında kuruyan Kuş Cenneti, kış aylarında ise besin değeri yüksek yiyecek bulabildikleri sulak alana göç eden flamingolarla unutulmaz görüntüler oluşuyor.

Kuş Cenneti’nde gözlemi yapılan türler; Ak pelikan, Akça cılıbıt, Angıt, Bahri, Boz ördek, Büyük akbalıkçıl, Çamurcun, Çamurçulluğu, Elmabaş patka, Fiyu, Flamingo, Gri balıkçıl, Gümüş martı, Gümüş yağmurcun; İnce gagalı martı, Kara boyunlu batağan, Kara karınlı kumkuşu, Karabaş martı, Karabatak, Kaşıkgaga, Kervançulluğu, Kılkuyruk, Kızılbacak, Kuğu, Küçük akbalıkçıl, Küçük batağan, Küçük karabatak, Küçük kumkuşu, Pasbaş patka, Sakarca, Sakarmeke, Suna, sutavuğu, Tarakdiş, Yeşilbaş

Muğla Yamaç Paraşütü
03/x Fotoğraf
Lüfen indirmek istediğiniz çerçeve modelini seçiniz
Paylaş
E-Posta Adresi Giriniz