Aliağa Belediyesi
Aliağa’da Hayatı Yaşa !
27 Nisan 2024 Cumartesi
Hava Durumu
20 ° Açık Gökyüzü
Ekonomi

Aliağa 1970’li yıllara kadar balıkçılık ve tarıma dayalı ekonomik yapı özelliğine sahip olup, çalışan nüfusun önemli bir bölümü bu sektörde bulunmaktaydı. Ancak Türkiye’de 1960’lı yılların başında planlı kalkınma dönemlerinin başlaması ve 1965 yılında Aliağa’nın İzmir’in sanayi alt bölgesi olarak planlanmasıyla, yerleşmenin ekonomik görünümü yavaş yavaş değişmeye başlamıştır.

Aliağa’nın ilk ve günümüzde de çok önemli işletmelerinden biri olan İzmir Rafinerisinin temelleri, rafinerinin halen bulunduğu Arap Çiftliği mevkiinde 17 Ağustos 1967 yılında atılmıştır. Amerika- Sovyetler Birliği- Türkiye işbirliği içerisinde yapılan rafineri, yorucu ve sıkıntılı geçen beş yılın sonunda 8 Eylül 1972 yılında hizmete açılmıştır.

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisinin yapımı devam ederken 15 Kasım 1971 yılında Danimarka-Türkiye işbirliği ile ve ülkenin de ilk özel kâğıt fabrikası yatırımı olan Viking kâğıt fabrikası faaliyete geçmiştir. Söz konusu bu fabrika aslında Aliağa’da üretime başlayan ilk büyük sanayi sektörüdür.

Aliağa’da sanayileşme çok hızlı bir şekilde başlamıştır. 1970’li yıllar sanayi kuruluşlarının özellikle büyük sanayi işletmelerinin sayılarının hızla artış gösterdiği bir dönemdir.

İzmir Demir Çelik Sanayinin 1975 yılında kurulmasıyla, Nemrut Sanayi Bölgesinde kurulacak olan demir çelik işletmeleri ve modern haddehanelerin de yapımına başlanmıştır. 1975 yılında İzmir Demir Çelik, 1987 yılında Habaş Demir Çelik ve 2008 yılında üretime başlayan Kocaer Haddecilik tesisleri, bugün sadece bölgenin değil, tüm ülkenin önemli demir-çelik yatırımlarının toplandığı bir üretim merkezini oluşturmuştur.

Gemi sökümü sektörünün temelleri 1976 yılında Nemrut Körfezinde atılmıştır. Günümüzde LİMAŞ iskelesinin bulunduğu sahilde ilk kez iki geminin sökümü yapılmıştır. 1975 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla; İzmir İli Arap Çiftliği mevkii Taşlıburun ile Ilıcaburun arasında kalan kıyı kesimi Gemi Söküm Bölgesi olarak ilan edilmiştir.

Türk sanayisinin en önemli stratejik ürünlerinin üretildiği PETKİM’in temelleri 1976 yılında atılır. Dönemin modern teknolojileri ışığında optimum kapasiteyle kurulan Aliağa Kompleksi, 1985 yılından itibaren kademeli olarak işletmeye alınmıştır. Aliağa yarımadasında kurulan komplekste bugün yirmi bir üretim tesisinde faaliyetini sürdürmektedir.

1960-1970 yılları arasında ilçede kurulan Fabrika sayısı 12 adet, 1970-1990 yılları arasında 7 adet, 1990-2010 arasında 9 adet ve 2010 sonrasında 7 adettir. Ancak ALOSBİ’nin faaliyete geçmesiyle 2018 yılında sadece bu organize sanayi bölgesinde üretim yapan fabrika sayısı 60’ın üzerindedir.

Kısacası 1960’lı yıllarda nüfusu 3 binin altında ve küçük bir kasaba görünümünde olan Aliağa ilçesinin sanayileşme tarihi, 1961 yılında ağır sanayi bölgesi olarak ilan edilmesi; petrokimya, rafineri ve demir çelik gibi alanlarda yapılan büyük yatırımlarla başlamıştır. Başlangıç sanayi sektörleri olan bu alanlarda yapılan yatırımlar önemini kaybetmeden giderek büyümüş ve ilçeyi hem üretim hem de ihracatta söz sahibi olan bir konuma ulaştırmışlardır. İlçe bugün artık cazibesi yüksek olan bir sanayi kenti kimliğine sahip olması yanında; önemli bir lojistik merkez olma kimliğiyle de ön plana çıkmaktadır.

Muğla Yamaç Paraşütü
03/x Fotoğraf
Lüfen indirmek istediğiniz çerçeve modelini seçiniz
Paylaş
E-Posta Adresi Giriniz